Eureka og Nord-Norge

EUREKA har et nært samarbeid med Trøndelags europakontor, men i løpet av turen til Brussel fikk vi også bli kjent med Nord-Norges Europakontor. Andreas Østhagen møtte oss på EFTAs hovedkontor for å prate om hva vår nordligste landsdel gjør i Brussel, og benyttet også muligheten til å prate om EUs engasjement i nordområdene.

En av hovedmålsetningene for kontoret er å bidra til større internasjonal aktivitet i fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Det internasjonale engasjementet skal bidra til å fremme næringsutvikling og innovasjon og utvikling av internasjonal kompetanse i nærings-, forsknings- og utdanningsmiljøene i fylkene. Dette har blitt stadig mer aktuelt når flere nå ser mulighetene i nord.

Østhagen var inne på flere grunner til at nordområdene blir stadig mer attraktive. Issmeltingen bidrar til nye muligheter innen shipping, og det ligger sannsynligvis mange uoppdagede olje- og gassressurser i nord. Ikke minst er det mange geopolitiske spørsmål på agendaen, for eksempel angående kontinentalsokkelen under nordpolen.
EU ser stadig mer mot nord, og har mange linker til Arktis. I tillegg til shipping og olje- og gassressurser, har de interesser innen fiske og forskning. Gjennom Nord-Sverige og Nord-Finland er de også involverte i regionalpolitikk i nordområdene.

Nordområdene er et kontroversielt tema, mye på grunn av klimadebatten. Et annet argument som har blitt brukt for EUs engasjement i Nordområdene, er deres påvirkningskraft i form av miljøutslipp som fører til issmelting og forurensing i nord. Blant annet fikk Europakommisjonen utredet hvor mye av forurensingen i Arktis som kommer fra EU-landene, gjennom en ”Arctic Footprint”-rapport. Her konkluderer man med at 59 prosent av alle utslipp i Arktis kommer fra EU, noe som blir brukt som en indikator på EUs naturlige rolle i nordområdedebatten.

Selv om EU kan se ut til å ha mange grunner til å engasjere seg i Arktis, poengterte Østhagen at EU er et stort system med lite kunnskap om Arktis. Likevel er det ingen tvil om at de vil øke kunnskapsnivået og engasjere seg mer i nord også de kommende årene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s